Acidul Gastric – Care este Rolul Acestuia în Organism?

Acidul gastric este un lichid apos, incolor ce este secretat de mucoasa gastrică în jur de 1.5L pe zi. Este foarte acid, având un pH de 1.5-3.5. Nivelul crescut de aciditate este cauzat de acidul clorhidric, care este secretat de celulele parietale din stomac. Totuși sucul gastric este format și din hormoni, enzime (pepsinogen, lipaza gastrică), mucus și electroliți.

Procesul de secreție a acidului consumă foarte multă energie din organism, fiind realizat de celulele parietale cu ajutorul pompei de protoni membranare ce secretă protoni din celulă. Majoritatea medicamentelor antiacide au rolul de a scădea funcționalitatea acestei pompe de protoni, ajutând astfel la ameliorarea acidului din stomac. Principalele medicamente sunt Pantoprazol si Omeprazol.

Acidul gastric are rolul de a digera mâncarea, ajutând organismul să absoarbă nutrienții. Pentru a putea digera carnea sau fibrele puternice ale anumitor plante, sucul gastric trebuie să fie foarte acid.

Organismul tău este conceput pentru a face față acestor nivele ridicat de acid în stomac, așadar nu îți pot cauza probleme de sănătate. Cu toate acestea, uneori nivelul de acid gastric crește sau scade mai mult decât ar trebui, ceea ce poate duce la anumite complicații. Citește în continuare dacă vrei să afli ce se întâmplă atunci când nivelul de acid gastric din stomac crește sau scade prea mult.

Cât de puternic este acidul gastric?

După cum spuneam, acidul gastric are rolul de a digera orice tip de mâncare pentru ca organismul să poate absorbi nutrienții, așadar trebuie să fie foarte acid, puternic. Pentru a înțelege cât de puternic este, trebuie să știm cum se măsoară aciditatea unei substanțe.

Aciditatea se măsoară pe o scară a pH-ului, de la 0 la 14. Cu cât valoarea este mai scăzută, cu atât acidul este mai puternic. Cu cât este mai crescută, cu atât soluția este mai bazică. pH-ul de valoarea 7 este considerat neutru. De exemplu, apa, în cea mai pură formă a sa, are un pH de 7.

Cel mai puternic acid este acidul bateriei, care are pH-ul 0. Acesta poate dizolva metalul sau oasele. Acidul din stomac are un pH între 1.5 și 3.5. Asta îl face foarte acid și cu toate că probabil nu poate afecta la fel de tare metalul, cu siguranță poate afecta oasele și dinții.

Acidul Gastric - Care este Rolul Acestuia în Organism? Ce poți face când nivelul de acid gastric crește sau scade?

Ce conține acidul gastric?

pH-ul foarte scăzut este cauzat de un singur ingredient: acidul clorhidric (HCL). Cu toate acestea, acidul din stomac conține o cantitate foarte mică de HCL. Alte componente includ clorura de potasiu și clorura de sodiu. După cum spuneam mai sus, în sucul gastric există de asemenea și mucus, electroliți, enzime și hormoni.

Mucusul este foarte important în aceasta substanță. Acesta are grijă ca acest acid să nu afecteze organele sensibile. Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce se întâmplă atunci când nivelul de acid gastric (agid clorhidric) scade sau crește.

Ce se întâmplă când acidul gastric are mai puțin acid clorhidric?

E normal ca din când în când, aciditatea sucului gastric să fluctueze din când în când. Diferite alimente, medicamente sau chiar și stresul pot afecta aciditatea acestui lichid. Iată care sunt principalele semne că nivelul de HCL este scăzut în acidul gastric.

Simptome ale unui nivel de acid clorhidric scăzut

Dacă se întâmplă ca nivelul de acid clorhidric din stomac să scadă, pot apărea diferite simptome cum ar fi:

  • râgâieli
  • balonare
  • senzații neplăcute la stomac
  • reflux gastric
  • diaree
  • indigestie
  • greață sau vomă
  • gaze
  • căderea părului

Dacă acidul stomacului este foarte scăzut, această problemă medicală este cunoscută sub numele de hipoclorhidrie. Complicațiile hipoclorhidriei pot fi destul de semnificative. În stadii incipiente, aceasta poate face ca mâncarea să nu fie digerată corespunzător, astfel că nutrienții nu vor fi absorbția nutrienților nu va fi completă. De asemenea, aciditatea crescută are de asemenea rolul de a apăra aparatul digestiv de diferiți viruși și bacterii. Dacă nu este destul de crescută, riscul de infecții crește semnificativ.

Dacă nu este tratată, poate afecta sistemul gastrointestinal. Acest lucru crește riscul de infecții și probleme cronice de sănătate.

Tratament pentru nivel scăzut de acid clorhidric din acidul gastric

Tratamentul se dă în general în funcție de ce anume a cauzat scăderea acidului clorhidric. Cu toate acestea, medicul ar putea prescrie suplimente cu acid clorhidric ce cresc aciditatea sucului gastric. De asemenea, pot prescrie medicamente cu enzime pepsin. Acestea ajută de asemenea la creșterea acidității.

Pentru a trata cauza, se pot recomanda:

  • antibiotice pentru tratarea unei infecții
  • o dietă echilibrată
  • diferite medicamente
  • tehnici de reducere a nivelului de stres

Cauzele unui nivel scăzut de HCL din acidul gastric sunt:

  • naștere prematură
  • peste 65 ani
  • operații stomacale
  • nivel ridicat de stres
  • deficit de nutrienți, în special de zinc
  • boli cronice
  • diferite infecții, cum ar fi cu Helicobacter Pylori

Ce se întâmplă dacă stomacul are un nivel crescut de acid clorhidric?

Dacă problema este invers iar nivelul de acid gastric este prea ridicat, mucusul din stomac nu va fi suficient de puternic pentru a-l ține sub control, ducând la apariția a diferite complicații, cum ar fi:

  • Ulcerații gastrice
  • Reflux gastric
  • Boala de reflux gastroesofagian

Cele mai comune simptome ale unui nivel de HCL crescut în acidul gastric sunt:

  • greață sau vomă
  • balonare
  • disconfort abdominal ce se intensifică pe stomacul gol
  • diaree
  • senzații de reflux gastroesofagian
  • scăderea apetitului
  • scăderi în greutate

Tratament pentru nivel crescut de HCL în acidul gastric

Aciditatea crescută din sucul gastric este cel mai des tratată prin medicamente. Inhibitori pentru pompa de protoni scad activitatea acesteia, scăzând astfel și nivelul de acid stomacal. Uneori, se recomandă și alte medicamente pe lângă, pentru a trata simptomele.

Alte tratamente depind de cauza nivelului de aciditate crescut. Unele din aceste tratamente includ:

  • antibiotice
  • schimbări alimentare
  • operații chirurgicale pentru înlăturarea tumorilor sau alte proceduri chirurgicale cum ar fi gastrectomia sau vagotomia

Cauzele unui nivel ridicat de HCL:

  • infecția cu H. Pylori
  • tumori (destul de rar)
  • producerea în exces a diferiți hormoni care cauzează acid gastric
  • producerea în exces a acidului gastric după oprirea tratamentului cu medicamente pentru scăderea acidității stomacale

Ce poate cauza scăderea pH-ului din acidul gastric?

Pot fi mai multe motive ce pot crește aciditatea sucului gastric. Medicamentele și stilul de viață nesănătos sunt doar câteva.

Cu toate că unele fluctuații sunt normale, nu toate sunt astfel.  Nivelurile prea ridicate sau scăzute de acid gastric pot fi periculoase pentru sănătatea ta, motiv pentru care trebuie mers la un medic dacă problema persistă.

Concluzie

Acidul gastric este un lichid foarte acid pe care organismul tău în produce în mod natural pentru a digera alimentele, pentru a fi ușor de digerat. Organismul produce enzime și mucus pentru a proteja organele de puterea acestui acid. Dacă nivelul de aciditate crește prea mult, se poate ajunge la reflux gastroesofagian și eventual la ulcerații. Nivelul scăzut de acid în schimb poate afecta capacitatea de a digera diferite alimente.

Consultă un medic dacă crezi observi semne că ai un nivel prea ridicat sau scăzut de acid gastric. Ambele sunt la fel de serioase și pot cauza probleme de sănătatea periculaose. Nu folosi tratamente găsite pe internet. Medicul este cel mai în măsură să te sfătuiască și să îți recomande medicamentul potrivit.

Nota: S-ar putea sa fi interesat si de articolul despre Esofagita – cauze, simptome, tratament.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

2 comentarii

  1. Buna ziua si multumesc pentru aceasta oportuniatte.
    In octombrie in urma unei recomandari medicale am luat ciprofloxacina,antibiotic la acre am afcut alergie ( am varsat cu sange ) , pentru care mi s-au facut investigatii ( endoscopie, si 2 bronhoscopii cu lavaj ) lin decurs de o saptamana – si care au iesit bine, In urma acestor investigatii am ramas cu un reflux gastric. Dimineata la trezire si peste zi simt o arsura pe piept , imi vine parca ceva pe gat si am si o tuse seaca de la acet reflux. In acest moment iau- Omez de 40, si dicarbocalm- si totusi nu trece. De 2 luni ma confrunt cu aceasta problema. Ce pot sa mai iau sa ce sa mai fac in aceasta problema. Mii de multumiri.

    • Luati din Kaufland sau Auchan ulei de masline marca MUELOLIVA produs in spania. Este extravirgin presat la rece si este important aceasta marca, restul sunt falsuri.

      Dimineata pe stomacul gol la trezire o lingura mare de ulei o dati pe gat, nu mancati nu beti nimic timp de o ora.

      Seara la fel, inainte de somn, o lingura mare de ulei o dati pe gat dupa ce aveti fereastra de o ora inainte de a inghiti uleiul si tot o ora dupa. Si mergeti la somn.

      Nu luati antibiotice pentru ca nu sunt eficiente si va faceti rau!

      Continuati cu uleiul inca o saptamana dupa ce au disparut simptomele, poate dura pana la 5 saptamani procesul de vindecare sau chiar mai bine.

      Evitati acriturile, picantul, mazarea, consumati banane, iaurt. Daca aveti nod in piept luati Gaviscon si nu beti nimic dupa el, indeosebi seara la culcare.

      Incercati sa stati pe partea stanga in pat, si sa dormiti asa.

      Sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *